sobota, 12 kwietnia 2014

”Zgrabne Zdrowe” placki naleśnikowe - E

”Zgrabne Zdrowe” placki naleśnikowe – E, przepis po angielsku ze zdjęciem dostępny na blogu The Laundry Moms.

Składniki: płatki owsiane tradycyjne, twaróg niskotłuszczowy, białka jaj, proszek do pieczenia, słodzik, wanilia
1.       Wsyp 1 szklankę płatków do blendera i zmiel na proszek.
2.       Wyłącz blender i dodaj 1 szklankę białek jaj i 1 szklankę niskotłuszczowego (najlepiej 1%, ale może być 2%) lub beztłuszczowego twarogu.
3.       Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium, 2-3 łyżeczki Truvii (lub szczyptę Stevii) i szczyptę wanilii. Dobrze zmiksuj.
4.       Podgrzej nieprzywierającą formę lub patelnię do średniej temperatury. Pokryj patelnię odrobiną oleju w sprayu lub posmaruj ją maleńkim kawałeczkiem masła.
5.       Wyłóż łyżką ciasto na patelnię i uformuj placuszki pożądanej wielkości i kształtu. Ciasto jest dość gęste, możesz potrzebować nieco je rozsmarować.
6.       Kiedy spody placków będą rumiane a na wierzchu utworzą się pęcherzyki powietrza ostrożnie podważ łopatką i oderwij placki od patelni, a następnie odwróć je, aby przyrumienić drugą ich stronę.
7.       Przełóż placki na minutę na papierowy ręcznik, a następnie na talerz i podawaj.

Najprościej kupić w sklepie białka jaj w kartonie ((w USA można kupić same białka w kartonie - 100%  Liquid Egg Whites, u nas w Polsce jeszcze nie spotkałam, ale można zużyć białka które zostały po zrobieniu potrawy wymagająej samych żółtek). Jeśli używasz białek to jedna szklanka to około 7 białek jaj.
Na jeden posiłek możesz zjeść 1/3 tej porcji, czyli 1 ogromny placek lub 3 średniej wielkości. Z tej porcji powinno wyjść 9 placków średniej wielkości. Resztę możesz przełożyć papierowymi ręcznikami i trzymać w lodówce na następne posiłki.
Na placki połóż garść borówek, malin lub małą ilość innych owoców (nawet mała ilość brzoskwiń lub moreli z puszki w sosie bezcukrowym powinna być OK.) Dodaj kilka kopiastych łyżek greckiego jogurtu o zawartości 0% tłuszczu lub zwykłego jogurtu i chlapnij na wierzch trochę bezcukrowego syropu.
Gotowe syropy do kupienia online:
Ali’s All Natural Syrups – WWW.alisallnatural.com lub WWW.netrition
Nature’s flavors – WWW.naturesflavors.com
Oszczędni mogą zrobić sobie sami dżemik słodzony stevią i zagęszczony pektyną, np. morelowy z imbirem, . W książce natomiast jest przepis na dżem zagęszczony glucomannanem.

Zgrabne zdrowe chlebki
Według podobnego przepisu można zrobić „zgrabne zdrowe chlebki” E. Zamiast słodzika i wanilii dajemy szczyptę soli, opcjonalnie trochę sproszkowanej cebuli lub czosnku lub trochę pikantnego sosu. Smażymy tak samo, powinno wyjść 12 placków wielkości kromki chleba. W czasie jednego posiłku E można zjeść 1/3 porcji czyli 4 takie placki np. jako kanapki przełożone chudą wędliną. Unikać tłuszczu!

Twaróg 1% i białka jaj można kupić tanio w sklepie Aldi. Zmiksowane ciasto można przechować przez noc w lodówce i smażyć następnego dnia – jest wtedy jeszcze zdrowsze, bo fityny zawarte w owsie zostaną częściowo rozłożone dzięki namoczeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz