”Zgrabne Zdrowe” placki naleśnikowe – E, przepis po angielsku ze zdjęciem dostępny na blogu The Laundry Moms.
Składniki: płatki owsiane tradycyjne, twaróg niskotłuszczowy, białka
jaj, proszek do pieczenia, słodzik, wanilia
1.
Wsyp 1 szklankę płatków do blendera i zmiel na
proszek.
2.
Wyłącz blender i dodaj 1 szklankę białek jaj i 1 szklankę
niskotłuszczowego (najlepiej 1%, ale może być 2%) lub beztłuszczowego twarogu.
3.
Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez
aluminium, 2-3 łyżeczki Truvii (lub szczyptę Stevii) i szczyptę wanilii. Dobrze zmiksuj.
4.
Podgrzej nieprzywierającą formę lub patelnię do
średniej temperatury. Pokryj patelnię odrobiną oleju w sprayu lub posmaruj ją
maleńkim kawałeczkiem masła.
5.
Wyłóż łyżką ciasto na patelnię i uformuj
placuszki pożądanej wielkości i kształtu. Ciasto jest dość gęste, możesz
potrzebować nieco je rozsmarować.
6.
Kiedy spody placków będą rumiane a na wierzchu
utworzą się pęcherzyki powietrza ostrożnie podważ łopatką i oderwij placki od
patelni, a następnie odwróć je, aby przyrumienić drugą ich stronę.
7.
Przełóż placki na minutę na papierowy ręcznik, a
następnie na talerz i podawaj.
Najprościej kupić w sklepie białka jaj w kartonie ((w USA można kupić same białka w kartonie - 100% Liquid Egg Whites, u nas w Polsce jeszcze nie spotkałam, ale można zużyć białka które zostały po zrobieniu potrawy wymagająej samych żółtek). Jeśli używasz białek to jedna szklanka to około 7 białek jaj.
Na jeden posiłek możesz zjeść 1/3 tej
porcji, czyli 1 ogromny placek lub 3 średniej wielkości. Z tej porcji powinno
wyjść 9 placków średniej wielkości. Resztę możesz przełożyć papierowymi
ręcznikami i trzymać w lodówce na następne posiłki.
Na placki połóż garść borówek, malin lub
małą ilość innych owoców (nawet mała ilość brzoskwiń lub moreli z puszki w
sosie bezcukrowym powinna być OK.) Dodaj kilka kopiastych łyżek greckiego
jogurtu o zawartości 0% tłuszczu lub zwykłego jogurtu i chlapnij na wierzch trochę
bezcukrowego syropu.
Gotowe syropy do kupienia online:
Ali’s All Natural Syrups – WWW.alisallnatural.com lub WWW.netrition
Nature’s flavors – WWW.naturesflavors.com
Oszczędni mogą zrobić sobie sami dżemik słodzony stevią i zagęszczony pektyną, np. morelowy z imbirem, . W książce natomiast jest przepis na dżem zagęszczony glucomannanem.
Zgrabne zdrowe chlebki
Według podobnego przepisu można zrobić „zgrabne zdrowe chlebki” E. Zamiast słodzika i wanilii dajemy
szczyptę soli, opcjonalnie trochę sproszkowanej cebuli lub czosnku lub trochę
pikantnego sosu. Smażymy tak samo, powinno wyjść 12 placków wielkości kromki
chleba. W czasie jednego posiłku E można zjeść 1/3 porcji czyli 4 takie placki
np. jako kanapki przełożone chudą wędliną. Unikać tłuszczu!
Twaróg 1% i białka jaj można kupić tanio w
sklepie Aldi. Zmiksowane ciasto można przechować przez noc w lodówce i smażyć
następnego dnia – jest wtedy jeszcze zdrowsze, bo fityny zawarte w owsie
zostaną częściowo rozłożone dzięki namoczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz