"Trim Healthy Mama" można przetłumaczyć jako “Zgrabna Zdrowa Mama”. Książka autorstwa sióstr Serene Allison i Pearl Barrett wydana
jesienią 2012 szybko stała się bestsellerem na rynku amerykańskim. Chociaż w
nazwie jest „mama” to jednak dieta ta (a raczej plan żywieniowy, jak wolą go
nazywać autorki) sprawdza się u kobiet (i mężczyzn) w każdym wieku i na każdym etapie
życia.
Jeśli znasz język angielski
polecam kupno książki w wersji papierowej lub elektronicznej. Jeśli nie znasz,
to specjalnie dla Ciebie przedstawię na tym blogu podstawowe założenia tej
diety i podzielę się spełniającymi jej wymogi przepisami.
W THM są dwa podstawowe typy
posiłków: S I E.
S
znaczy" Sycące" - są
to posiłki z dużą ilością tłuszczu I kremowe desery.
E oznacza posiłki "Energetyzujące," które zawierają zdrowe węglowodany. Zobacz "Jak skomponować posiłek typu E"
E oznacza posiłki "Energetyzujące," które zawierają zdrowe węglowodany. Zobacz "Jak skomponować posiłek typu E"
Oba
typy posiłków zawierają porcję białka, co pomaga ustabilizować poziom
cukru we krwi oraz naprawić I odbudować codzienne uszkodzenia naszego ciała.
Przed
każdym posiłkiem musimy się zdecydować, z jakiego głównego źródła paliwa
będziemy korzystać. Aby dwa kolejne posiłki nie zmieszały się ze sobą, należy
między posiłkami zrobić 3 godziny przerwy (minimum 2,5 godziny). Możemy dowolnie żonglować rodzajami posiłków w ciągu dnia lub tygodnia. Przykładowo, przez jeden dzień możemy jeść tylko posiłki E, a przez następny S, albo planować na zmianę posiłki S i E. Autorki radzą "zaskakiwać swój metabolizm" różnymi rodzajami posiłków. Z czasem będziemy czuć, na jaki rodzaj posiłku mamy ochotę. Zaleca się rozpocząć swoją przygodę z THM od kilku dni z przewagą posiłków S, gdyż z reguły współczesny człowiek jest przeładowany węglowodanami i taki wstęp pozwoli "wyczyścić magazyny".
FP (z ang. Fuel Pull) to dosłownie „wyciągacz
paliwa”. Są to przekąski, desery i posiłki, które nie mają podstawowego źródła
energii w postaci tłuszczów lub węglowodanów. Aby zachować oryginalny skrót
proponuję nazwę: “Fikcyjne Paliwo”.
Główną
zasadą jest używanie jednego podstawowego źródła energii zasilającego nasze
ciało w pojedynczym posiłku. „Fikcyjne Paliwo” działa jeszcze bardziej
odchudzająco, ale THM nie nadużywa tego rodzaju posiłku.
Przekąski FP można łączyć zarówno z posiłkami typu E jak i S. Są one jak
koszulka w kolorze khaki – pasują do wszystkiego!
Większość
używanych w THM składników to podstawowe produkty możliwe do kupienia w każdym
sklepie spożywczym - można trzymać się planu bazując tylko na nich. Ale dzięki
kilku specjalnym składnikom plan THM staje się przyjemniejszy, smaczniejszy i
bardziej urozmaicony. Dwa zwykle kupowane jako pierwsze to dobrej marki
ekstrakt Stevii w proszku jako słodzik (Marki Kal i Now są godne polecnia, a
teraz dostępny jest również produkt firmowany przez THM) oraz glucomannan do
zagęszczania i robienia pysznych puddingów i koktajli. (kolejną wspaniałą
inwestycją na początku jest również białko serwatkowe w proszku).
Napisz
sobie z przodu swojej książki:
E = mniej
niż 5 gram tłuszczu
S =
mniej niż 10 gram netto węglowodanów
FP =
mniej niż 5 gram tłuszczu i mniej niż 10 gram netto węglowodanów.
Węglowodany
netto to węglowodany minus błonnik i cukry alkoholowe. Międzynarodowe
oznaczenia często uwzględniają węglowodany netto.
Ogranicz
kupowany w sklepie chleb do 6 g węglowodanów w posiłkach typu S i FP.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz