poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Szczupła czekolada - S

Oryginalny przepis na czekoladę THM, która nie tylko nie tuczy, ale wręcz pomaga schudnąć i jest zdrowa dla Ciebie! Przyrządzenie jej nie zajmie więcej niż 15 minut.
Szczupła czekolada (Skinny chocolate) - S
Składniki: kakao, olej kokosowy, słodzik
1/4 szklanki kakao umieść w małej miseczce, dodaj 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego i słodzik do smaku (3-4 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu zmielonego na puder w młynku do kawy  lub 1/12 łyżeczki Stewii). Wymieszaj składniki widelcem. Wylej masę do talerza wyłożonego woskowanym papierem lub do małych silikonowych foremek - na mini muffinki lub kostki lodu. Włóż do zamrażalnika na 15 minut, po tym czasie możesz przełożyć do lodówki, aby nie było zbyt twarde lub przełożyć do foliowego woreczka i dalej przechowywać w zamrażalniku.


Jest to przekąska typu S, czyli nie wolno jej łączyć z węglowodanami. Możesz ją zjeść przed lub po posiłku typu S, np. do porannej kawy, jeśli na śniadanie będziesz mieć np. jajka na bekonie albo jako deser po obiedzie, w którym głównym paliwem był tłuszcz. O typach posiłków więcej przeczytasz tu.
Aby uzyskać bardziej mleczny smak, można dodać trochę protein serwatkowych w proszku, serek mascarpone (kupując upewnij się, że nie ma on w składzie węglowodanów) lub naturalnego masła orzechowego bez cukru. Tłuszcz kokosowy można zastąpić masłem, jednak warto kupić olej kokosowy i regularnie go spożywać, gdyż ma wiele prozdrowotnych wartości. Masę ukręcam w dużym kubku, wkładam na chwilę do lodówki, a gdy nieco stężeje wykładam łyżką porcje na talerzyk obleczony w torebkę foliową. Każdą porcję ozdabiam kawałkiem orzecha włoskiego. Po zamrożeniu obracam foliową torebkę na drugą stronę i już bez talerzyka chowam do zamrażalnika. Mniejsze czekoladki produkuję nakładając masę do silikonowej formy na kostki lodu. Trzymam w zamrażarce i wyjmuję tuż przed spożyciem. Czekoladki są pyszne i można je jeść bez wyrzutów sumienia!

Nieco oszronione, bo wprost z zamrażalnika...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz